Sute de persoane afectate de toxiinfecție alimentară în Indonezia după masa gratuită din școli

În orașul Sragen, aflat în centrul insulei Java, peste 360 de persoane au prezentat simptome de intoxicație alimentară după ce au consumat prânzul oferit în cadrul programului național de mese gratuite. Potrivit autorităților locale, aceasta este cea mai mare astfel de situație raportată de la lansarea inițiativei, în ianuarie.

De atunci, peste o mie de persoane au fost afectate de probleme similare în diferite regiuni ale țării. Un reprezentant al administrației din Sragen a precizat că probele alimentare au fost trimise spre analiză, iar autoritățile vor acoperi toate cheltuielile medicale ale celor vătămați.

Elevii au descris simptome precum dureri abdominale puternice, cefalee și diaree. Unul dintre aceștia a relatat că și-a dat seama de cauza problemelor după ce a văzut postări ale colegilor pe rețelele sociale, care se confruntau cu aceleași simptome.

Meniul suspectat includea orez cu turmeric, omletă tăiată fâșii, tempeh prăjit, salată verde cu castraveți, felii de măr și lapte. Toate produsele au fost preparate într-o singură bucătărie și distribuite apoi în mai multe unități școlare. Ca măsură de precauție, distribuirea produselor din acea unitate a fost oprită până la primirea rezultatelor laboratorului.

Agenția Națională pentru Nutriție a anunțat că a intensificat standardele de igienă și de control al bucătăriilor implicate în program, ca răspuns la incidentele anterioare.

Programul de mese gratuite a fost extins rapid și numără în prezent peste 15 milioane de beneficiari. Autoritățile indoneziene intenționează să ajungă la 83 de milioane până la sfârșitul anului, iar bugetul alocat pentru acest an se ridică la peste 10 miliarde de dolari.

Într-un caz similar din luna mai, peste 200 de elevi dintr-un oraș din Java de Vest au necesitat îngrijiri medicale după ce au consumat mâncare contaminată cu bacterii Salmonella și E.coli.